Jumaat, 26 Mac 2010

Keindahan Marang


Setibanya anda di Marang pastinya tertarik dgn suasana samulajadi alam sekitar yg masih belum banyak terusik dgn arus kemodenan yg kemajuan pembangunan. Seawal jam 6.00am pastinya anda akan mendengar kicauan burung peibagai jenis sentasa berada disekitar calet dan terdapat juga jika bernasib baik akan dapat lihat sakumpulan kerbau dgn ditemani burung camar yg bagitu mesra bersahabat dgn kerbau disitu. Jika anda rajin untuk riadah terdapat pantai yang amat panjang utk disusuri dgn udara pagi yg bersih dan pasir pantai yg keemasan yang akan memanaskan tapak kaki anda pastinya melapangkan pemikiran kita.Dimarang kalau makan pagi kita ada makanan tradisional terengganu saperti nasi lemak ikan aya , pulut kelapa ikan panggang , nasi dagang ikan aya , keropok lekor, nasi goreng ikan kukus dan lain2. kalau kebetulan anda berada diMarang pada hari sabtu dan rabu akan dapat sama2 beli belah dipekan tersebut yg banyak terdapat pelbagai produk marang saparti ikan masin keropok keping ikan bilis , sayur sayuran serta ulaman yang di jual oleh makcik2 serta nenek2 yang masih berdaya meraih keberkatan rezeki dimuka bumi. Meskipun demikian terdapat juga para belia yang menjadi pengusaha menyambung usaha ibubapa mereka malah ada diantara anakmuda yang berjaya menjadi usahawan berjaya hasil berniaga disitu . Anda juga tergaman melihat kerajinan mereka dlm menopoli perniagaan orang melayu disar tersebut.Disekitar dalam kampung dimarang akan akan menyusuri kampng tradisional yang banyak menghasil kan hasil laut saperti keropok lekor dan ikan masin . kita dapat lihat proses dari menyiang ikan menggentel dan merebus keropok malah mengeringkan keropok .Sungguh unik kerana masih terdapat cara tradisional digunakan saperti tumbuk isi ikan pakai lesung kayu. Dipendalaman terdapat pulak hasil dari pokok kelapa saprti air nyira yang mana boleh diminum dan dibuat manisan. Dimasak dgn menggunakan dapur kayu juga terdapat pengusaha dodol daun palas yangmana sangat enak dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan